OVER THE RENDEM SERIES
Optimale duurzaamheid is de drijfveer achter The Rendem Series. Niet alleen vanwege mens, milieu en klimaat, maar vooral vanwege de toekomst. Met The Rendem Series nemen wij onze verantwoordelijkheid voor generaties na ons, opdat zij ook kunnen beschikken over de noodzakelijke energie en grondstoffen. Sommige zien duurzaamheid als een ontwerpbeperking, echter design en duurzaamheid kunnen heel goed samen. Je moet dan wel geheel vanuit duurzaamheid ontwerpen en dat is nu exact waar The Rendem Series zich onderscheidt van de markt.
The Rendem Series is opzettelijke ontworpen voor gebruik door de mens. De toegepaste materialen en afwerklagen zijn daarom vrij van schadelijke stoffen. Een minimale hoeveelheid hernieuwbare grondstoffen en maximale innovatie staan garant voor de meest duurzame, circulaire meubels en accessoires ter wereld. The Rendem Series wordt geproduceerd zonder de fossiele brandstof.
PLANTATION
Voor The Rendem Series wordt geen bos gekapt. zelfs geen FSC of PEFC beheerd bos. Al het materiaal is een restproduct van rubber- en kokosnootplantages. De schors en productieresten worden gebruikt als biomassa voor de productie. De productie draait op groene stroom van geothermische energie en windenergie.
Cradle to Cradle & Certificaat
Wat is Cradle to Cradle?
Cradle to Cradle is een ontwerpfilosofie, bedacht door Michael Braungart en William McDonough. Waarbij grondstoffen niet worden weggegooid, maar oneindig worden hergebruikt of als ‘voedsel’ dienen voor nieuwe producten. Cradle to Cradle-producten moeten daarom remontabel of volledig recyclebaar zijn en mogen geen schadelijke grondstoffen bevatten.
Aan deze filosofie is een duurzaamheidskeurmerk verbonden dat kan worden verleend aan producten die vervolgens het Cradle to Cradle-principe geproduceerd, gebruikt en hergebruikt worden. Cradle to Cradle word ook wel afgekort naar C2C.
Wat houd het certificaat in?
Het Cradle to Cradle-certificaat is een internationale certificering voor grondstoffen en producten die volledig kunnen worden hergebruikt op een manier waarop de waarde ervan intact blijft of zelfs verhoogd wordt. Dat kan zijn in de vorm van het hergebruiken van onderdelen voor nieuwe producten. Of in de vorm van biologische afbreekbaarheid, waarbij de natuur wordt gevoed. De samenstelling van de materialen is dan ook uiterst belangrijk, alsmede de herkomst ervan.
Er zijn 5 certificeringsniveaus die producten kunnen behalen: basis, brons, zilver, goud en platina. Daarnaast moet een product om een certificering te kunnen ontvangen aan de volgende 5 punten voldoen:
- Gezond en veilig materiaalgebruik: Alle bestandsdelen van een materiaal worden onderworpen aan een toxicologisch en ecotoxicologisch onderzoek om schadelijke stoffen te vervangen door onschadelijke stoffen.
- Hergebruik van materialen: De onderdelen van de producten moeten gerecycled kunnen binnen de biologische of technologische kringloop. Hoe hoger de certificering hoe meer recyclebare onderdelen er in het product zitten.
- Hernieuwbare energie en koolstofbeheer: De energie voor de productie moet 100% afkomstig zijn uit hernieuwbare energiebronnen.
- Waterbeheer: Water is een kostbare bron voor alles wat leeft. In het productieproces moete er ook zodanig mee om worden gegaan. Hoe hoger de certificering hoe drinkbaarder het water uit het productieproces moet komen.
- Maatschappelijke verantwoordelijkheid en biodiversiteit: binnen het bedrijfsproces worden alle mensen en ecosystemen met respect behandeld en word er continu vooruitgang geboekt met get realiseren van een positieve impact op mens en planeet.
MVO
Onze visie is dat de aarde eigendom is van al haar bewoners en wij mensen zijn gasten voor een periode waarin alle mensen gelijk zijn en door elkaar als zodanig behandeld dienen te worden.
Definitie: “we hebben de definitie van duurzaamheid van de VN, Brundtland ’87 overgenomen als de onze, die van toepassing is op alle acties, menselijke interactie en producten. “Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die voorziet in de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.”
Systeem: we hebben de volledige C2C-visie aangenomen als hulpmiddel om onze definitie te realiseren.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid: al onze acties, contacten en producten Worden bewust geïnitieerd zonder kinder- of dwangarbeid, met alle nodige aandacht voor gezondheid en veiligheid. Zonder enige vorm van discriminatie. Zonder pesterijen of extreme werktijden. Met vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen en vrijheid van godsdienst en meningsuiting.
Beschikbaarheid: MVO wordt in het bedrijf getoond en op de website geplaatst en in veel discussies op internet genoemd.
Opleiding: voor verschillende opleidingen werken we met zoveel mogelijk stagiaires om onze visie op duurzaamheid en verbinding met MVO te verspreiden. Het is onze bedoeling (en dat lukt ons) om met elke stagiair een nieuwe ambassadeur over dit onderwerp te creëren.
Toekomstige doelen: we zullen werken aan het uitbreiden van onze stagemogelijkheden voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte mensen.